25 Şubat 2010 Perşembe

VİTAMİNLER HANGİ BESİNLERDE BULUNUR

A VİTAMİNİ





Karaciğer, böbrek, yumurta, buğday, mantar, baklagiller, fasulye, domates, kereviz, fıstık, ceviz, maun fıstığı, avokado.


B1





Buğday, baklagiller (özellikle börülce), karaciğer, ıspanak, Brüksel lahanası, bamya, fasulye, pancar, badem, ceviz, fındık, esmer pirinç, yulaf, mısır.



B2



Süt ve süt ürünleri, karaciğer, böbrek, mantar, elenmiş undan yapılmış ekmek, cerealler, badem, yeşil sebzeler.



B3




Karaciğer, böbrek, balık, tavuk, hindi, ekmek, cerealler, mantar, baklagiller, fıstık, fıstık yağı, ceviz, fındık, badem, bira mayası, esmer pirinç, esmer makarna.



B5




Karaciğer, böbrek, yumurta, buğday, mantar, baklagiller, fasulye, domates, kereviz, fıstık, ceviz, fıstığı, avokado.


B6





Buğday, baklagiller (özellikle börülce), karaciğer, ıspanak, Brüksel lahanası, bamya, fasulye, pancar, badem, ceviz, fındık, esmer pirinç, yulaf, mısır.


B12





Karaciğer, böbrek, tavşan ve koyun eti, hindi, sardalye, ançuez, somon, ton, uskumru, gibi yağlı balıklar, yumurta, peynir.



FOLİK ASİT






Buğday, baklagiller (özellikle börülce), karaciğer, ıspanak, bürüksel lahanası, bamya, fasulye, pancar, badem, ceviz, fındık, esmer pirinç, yulaf, mısır.



BİOTİN



Yumurta, süt, istiridye, bezelye, domates, marul, karnabahar, greyfurt, badem, mısır, karpuz, lahana, ringa balığı.



C VİTAMİNİ





Yeşil ve kırmızı biber, maydonoz, kivi, yeşil yapraklı sebzeler, domates, portakal, greyfurt, kavun, brokoli, karnabahar, lahana, Brüksel lahanası, çilek, limon, bezelye, soğan.



D VİTAMİNİ




Balık yağı, soman, ton, uskumru gibi yağlı balıklar, peynir,yumurta, istiridye, karaciğer, tereyağı.



E VİTAMİNİ





İşlemden geçmemiş yağlar, buğday, mısır, ayçiçeği, fıstık, susam, soya yağları, zeytinyağı, balık yağı, fındık, fıstık, badem, ton balığı, sardalya, somon, patates, yumurta sarısı, domates, koyu yeşil renkli sebzeler.


K VİTAMİNİ



Karnabahar, yeşil sebzeler, Brüksel lahanası, marul, lahana, fasulye, bezelye, su teresi, kuşkonmaz, yoğurt, yumurta sarısı, balık yağı, patates, mısır yağı.


Kaynak : Gelecek Yiyeceklerde

(Dr. Yasemin Bradley- Anthony Bradley)