25 Şubat 2010 Perşembe

Bebeklerde ve çocuklarda beslenme

(Dr. Rüçhan Altuğ’un ‘Bebeklerde ve Çocuklarda Beslenme’ adlı kitabından alıntıdır.)





ÇOCUĞUM BAZI BESİNLERİ AĞZINA KOYMUYOR

Araştırılacak noktalar ve çareleri

1: Yemediği bu yemek kendisine ilk defa mı verilmiştir?Çare : Şayet ilk defa verilmiş ise ve hiç tanımadığı için istemiyorsa, ısrar etmemeli, sık sık sofrada görmesine, başkalarının seve seve yediğine şahit olmasına yardımcı olmalıdır.

2: Yemediği yemek acaba çocuğun yiyebileceği şekilde hazırlanmış mıdır?Çare : Bazı bebeklerin veya çocukların iştahsızlığında mama ve yemeklerin uygun bir şekilde hazırlanmamış olması büyük rol oynar. Çok tuzlu, çok tatlı, çok tatsız, çok koyu veya çok sulu olması ve bu konularda çocuğun zevk ve arzularının dikkate alınmaması, çocuğun yemeği reddetmesine ve neticede iştahsız olarak nitelendirilmesine sebep olur.Mama ve yemeklerin lezzet ve kıvamı yanında çocuğun sevmediği bir yemekte ısrar etmek de problemler yaratır. Böyle durumlarda sevmediği yemeğin alternatifini yani yerini tutan başka bir yemeği vermelidir.

3: Çocuğun yemediği bu besinler ne tür besinlerdir?Çare : Bu besinlerin kıymet ve önem dereceleri, benzerlerini yani alternatiflerinin bulunup bulunmadığı doktorla görüşülüp tespit edilmelidir.Örneğin pirzolayı ağzına koymayan bir çocuk şayet köfte yiyorsa, kesinlikle bir problem yok demektir. Peyniri ağzına koymayan bir bebek süt ve yumurta yiyorsa gene bir problem yok demektir.


Kaynak : Dr. Rüçhan Altuğ

Bebeklerde ve Çocuklarda Beslenme

Sayfa : 167-168